Aanstaande vrijdag vertrekken we voor een – vinden we zelf – welverdiende vakantie naar een camping aan de Franse Atlantische kust. Maar zo te zien gaan we langzaam maar zeker behoren tot een uitstervende diersoort: de kampeerder. Zijn wij ondertussen de dodo’s van het toerisme geworden?
Nederlanders die op vakantie gaan, kiezen daarbij steeds vaker voor luxe. Dat is goed nieuws voor de hotelbranche. Campings delen echter niet mee in de aantrekkende economie, schrijft ABN AMRO in een nieuw rapport over de Nederlandse toerismesector. De branche als geheel staat er volgens analisten van de bank goed voor, geholpen door een toegenomen consumentenvertrouwen, en blijft ook volgend jaar groeien. Terwijl het aantal overnachtingen in Nederlandse hotels daardoor met 7 procent stijgt, slinkt het aantal overnachtingen op kampeerplekken met 3 procent.

Kamperen in Piemonte, Italië 2017. Foto: Edwin Hagenouw
Die terugloop van het aantal kampeerders is al langer aan de gang, wat er volgens analisten op duidt dat Nederlanders luxe steeds belangrijker vinden. Om in de toekomst toch gasten te blijven trekken, zouden campinghouders volgens ABN AMRO moeten mikken op een mix van natuur, rust en comfort. Zo zouden ze kunnen investeren in eigen badkamers voor gasten, een sauna of een ontbijtservice.
De dodo is een uitgestorven vogel die behoort tot de duifachtigen (Columbiformes) en de onderfamilie dodo’s (Raphinae).
De dodo was een gedrongen vogel met kleine vleugels die niet meer geschikt waren om te vliegen. De dodo kon zich alleen lopend verplaatsen. Desondanks was de dodo geen loopvogel maar een lid van de familie duiven. De lichaamskleur was grijs tot bruingrijs, de buikzijde en de vleugels waren lichter van kleur. Het dier was ongeveer een meter hoog en viel op door de lange, naar onderen gekromde snavel. Met de snavel werd het voedsel verkleind, dat bestond uit zaden en vruchten. Daarnaast kon de dodo met zijn grote snavel venijnig van zich af bijten.
Daarnaast doen campings er goed aan het vizier te richten op onze ooster- en zuiderburen. Het aantal Belgische en Duitse gasten voor Nederlandse campings, vakantieparken en groepsaccommodaties is de afgelopen zes jaar namelijk flink toegenomen. Door specifieker op de wensen van deze toeristen in te spelen, kunnen campings het tij nog keren.
Bron: ABNAMRO