Offerrituelen
Sinds de vondst van het grootste kinderoffer ter wereld door het team van National Geographic, is de Chimú beschaving in het noorden van Peru extra interessant geworden. Wat heeft deze beschaving meegemaakt om een dergelijk offer te brengen, en wie waren deze mensen überhaupt? Op minder dan dertig kilometer van deze bijzondere vondst, is het al mogelijk om de voormalige Chimú-hoofdstad Chan Chan te bezoeken.

Ciudadela de Chan Chan. Foto: Christopher Plunkett, Promperú
Vlieg vanuit Lima een uurtje richting het noorden en je bent in Trujillo, een stad aan de noordkust van Peru in de regio La Libertad. Trujillo is een mix van koloniale cultuur en verwijzingen naar de pre-koloniaanse tijd. De kuststad is gesticht door Pizarro en vernoemd naar zijn geboorteplaats in Spanje. Trujillo is zeker de moeite waard, vooral de Plaza de Armas en de Paseo de Aguas (een verlichte ‘wenstunnel’ bestaande uit een fontein), zijn mooie plekjes om te bezoeken.

Plaza de Armas de Trujillo. Foto: Alex Bryce, Promperú
Dit is een goed startpunt voor een ontdekkingstocht naar de Chimú-cultuur. Ga vooral op pad met een gids, die meer kan uitleggen over deze beschaving.
Chan Chan
Vijf kilometer landinwaarts vind je Chan Chan (in de Moche Vallei), nu een archeologische vindplaats, maar hiervoor de grootste lemen stad uit het tijdperk vóór de kolonisten, en de hoofdstad van de Chimú-cultuur. Alleen de Inca’s hadden een groter rijk, en zij hebben uiteindelijk de stad ook veroverd. Chan Chan staat op de UNESCO erfgoedlijst. De Chimú staan onder andere bekend om bijzondere offerrituelen, waarbij mensenoffers geen uitzondering waren.

Chan Chan in het noordwesten van Peru. Bron: Google
Als je door de stadspoorten van Chan Chan gaat, word je meegenomen naar een andere tijd. Je kunt nog steeds de oude stadsmuren en versieringen bewonderen, en de rijke cultuur van deze oude beschaving is nog steeds voelbaar.
De opgravingen van 140 skeletten van kinderen tussen de 5 en 14 jaar en 200 jonge lama’s zijn ongeveer dertig kilometer van Chan Chan gedaan, op een zandduin die uitkijkt over de Stille Oceaan. De inwoners van de droge stad Chan Chan brachten wellicht een offer om het weer beter te stemmen. Dit is vooralsnog de meest geaccepteerde theorie.

Ciudadela de Chan Chan. Foto: César Vallejos, Promperú
De zonne- en maantempel
In de Moche Vallei kun je ook twee tempels vinden, een voor de zon; Huaca del Sol en een iets kleinere voor de maan; Huaca de la Luna. De Moche waren bekwame edelsmeden in goud, zilver, koper en legeringen. Ze gebruikten stukken klei, die ze in de lucht lieten drogen voor de bouw van hun tempels. De belangrijkste zijn de zonne- en maantempels bij de ingang van het Moche-dal. Van de Moche-sculptuur zijn vooral reliëfs bekend die voornamelijk een demonenstrijd voorstellen.

Huaca del Sol in de Moche vallei. Foto: Pitxiquin, Wikimedia
De Moche-cultuur, die tussen 100 – 800 in de vallei leefde en voorloper was van de Chimú, heeft deze tempels gebouwd. In de zeventiende eeuw zijn de tempels beschadigd door plunderingen en erosie. Ondanks deze ontberingen kun je de oude tempels nog steeds goed bezoeken, en is het een goede manier om de offerrituelen van de Moche en de Chimú imperia wat beter te kunnen begrijpen.
Chan Chan (zon zon) was de hoofdstad van het rijk van de Chimú. De archeologische site bevindt zich in het district Huanchaco in de huidige Peruaanse provincie Trujillo, in de regio La Libertad. De stad wordt gekarakteriseerd door de overblijfselen van negen grote lemen paleizen. Ieder paleis werd gebouwd voor één heerser en bevatte een ceremonieel gedeelte, een leefgedeelte en een begraafplaats. Met het sterven van de heerser werden zijn 90 vrouwen samen met hem begraven en veranderde een paleis dus in een mausoleum. Alleen het paleis van het Tschudi-complex is te bezoeken, deze bestaat uit een plein en meerdere zalen. In de 42 tomben liggen de edelen begraven. De bouwwerken van de gewone bevolking zijn nagenoeg verloren gegaan. Bron: Wikipedia
Meer informatie over Chan Chan: www.peru.travel/chan-chan-zone/
Meer informatie over de region Libertad: www.peru.travel/la-libertad/