Valetta
Afgelopen week bezochten we Malta. Met als uiteindelijke doel een uitdoortrip naar Gozo, maakten we een tussenstop van een paar uur in de hoofdstad Valetta. Met een uitbundig schijnende zon en een temperatuur tegen de dertig graden liepen we door de parallel aan elkaar lopen straten in de binnenstad.

Wandelen door een zinderend warme en bijzondere stad. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50
Valetta ligt op een schiereiland en vanaf vrijwel elk punt in de stad zie je de omliggende havens.

Een van de havens rondom Valetta. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50
Deze historische stad ademt een mix van onder andere Mediterrane, Britse en Arabische culturen. Door de bijzondere en strategische ligging (vlakbij Noord-Afrika en het Italiaanse Sicilië) is het eiland in de loop van de jaren veroverd door vele verschillende volken waaronder de Feniciërs, Romeinen, Arabieren, Fransen (Napoleon) en Britten. Het meest in de oog springend en meest tot de verbeelding sprekend is echter de nalatenschap van de tempeliers van de Orde van Sint Jan (zie verderop in dit artikel).
De Sint-Janscokathedraal van Valetta
De Sint-Janscokathedraal is een nationaal monument van Malta en de belangrijkste toeristische attractie van het land. In het hoogseizoen bezoeken dagelijks zo’n 4.000 bezoekers de kathedraal.

De ingang van de kathedraal. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50

De sobere facade van de cokathedraal in Valetta. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50
De kathedraal werd gebouwd als kloosterkerk van de Maltezer Orde tussen 1573 en 1578, in opdracht van Jean l’Evesque de la Cassière, destijds grootmeester van de ridderorde.
De sobere facade van de kathedraal staat in schril contrast met de uitbundige binnenkant
De sobere voorgevel, die de kathedraal het uiterlijk van een fort geeft, wordt geflankeerd door twee klokkentorens. In contrast met de gevel is het interieur rijk versierd. De Italiaanse kunstenaar Mattia Preti was grotendeels verantwoordelijk voor het interieur in barokstijl. Preti schilderde onder meer fresco’s op het gewelfd plafond met scènes uit het leven van Johannes de Doper, aan wie de kerk gewijd is. Ook de gebeeldhouwde muren uit Maltees kalksteen zijn van zijn hand. Opmerkelijk is dat dit beeldhouwwerk in de kerk zelf werd uitgevoerd en niet elders is gemaakt en later aan de muur bevestigd.
[envira-gallery id=”1283″]
In de kerk werden een aantal ridders en grootmeesters van de Maltezer Orde begraven. Bij de hoofdingang bijvoorbeeld staat een grafmonument van grootmeester Marc’Antonio Zondadari, een neef van Paus Alexander VII. In het schip van het kerk liggen zo’n 300 rijk versierde marmeren grafstenen van verschillende ridders. Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte de kathedraal zwaar beschadigd tijdens een luchtbombardement door de Duitsers.

De cokathedraal in Valetta. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50
Waar komt de naam “cokathedraal” vandaan? Dit refereert aan het feit dat Napoleon in 1798 Malta veroverde en de ridderorde van het eiland dwong, waarbij hij de belangrijkste schatten uit de kathedraal plunderde. Hierdoor verloor de kerk haar functie en werd in de jaren 1820 een tweede domkerk, cokathedraal dus, van de bisschop van Mdina.
Knights of St. John – Orde van Sint Jan
Orde van Sint Jan is een van de oorspronkelijke benamingen van de Johannieterorde. Ze is genoemd naar haar beschermheilige, Johannes de Doper. Deze ridderorde ontstond rond het jaar 1100 en splitste zich vanaf de 16e eeuw in een katholieke en meerdere protestantse takken. Het erfgoed van de ridders is overal aanwezig op Malta. Zij hebben de eilanden een van de beroemdste symbolen ter wereld geschonken: het achtpuntige Maltezer kruis.

Malteser kruis in de cokathedraal in Valetta. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50
Geen enkel tijdperk heeft een zo grote invloed gehad op de eilanden als de 250 jaar dat de ridders er de macht hadden. Alles over de ridders, van hun dagelijkse leven tot hun heldhaftige veldslagen, is terug te vinden in de archieven, architectuur en folklore van de Maltese eilanden. Om in de voetsporen van de ridders te treden, kun je het beste beginnen in de hoofdstad Valletta, de barokke vestingstad die ze lieten bouwen. Hun aanwezigheid is nog tastbaar in de paleizen, binnenplaatsen en tuinen die de ridders lieten aanleggen.
Om in de voetsporen van de ridders te treden, kun je het beste beginnen in de hoofdstad Valletta, de barokke vestingstad die ze lieten bouwen
Verspreid over de eilanden hebben de ridders fraaie staaltjes van militaire bouwkunst en prachtige architectuur nagelaten: forten, bastions, uitkijktorens, aquaducten, kerken en kathedralen.

Uitkijktoren op Gozo. Foto: Edwin Hagenouw | Wild50
Om maar te zwijgen over de rijke culturele erfenis die zij de eilanden hebben nagelaten in de vorm van kunstwerken, meubels, zilverwerk en beeldhouwwerken. Minder bekend, maar niet minder belangrijk, is de plaats die zij de eilanden in de geschiedenis van de geneeskunde hebben gegeven. Hun Sacra Infermeria in Valletta was in die tijd het beste ziekenhuis van Europa.
Caravaggio op Malta
We hadden ons voor deze reis met name voorbereid op onze activiteiten op het nabijgelegen Maltese eiland Gozo en waren dan ook blij verrast een wereldberoemd schilderij van de schilder Caravaggio te zien in de kathedraal. Bij enige onderzoek vooraf waren we dit bijzondere feit natuurlijk tegengekomen op de diverse websites over Malta en haar geschiedenis.
Het schilderij De onthoofding van Johannes de Doper (1608) van Caravaggio werd speciaal geschilderd voor het Oratorium van de kerk, waar het nog steeds hangt. Het schilderij, een bekend voorbeeld van clair-obscur (licht- en schaduweffecten), werd in de jaren 1990 gerestaureerd. In het Oratorium hangt ook een ander werk van Caravaggio, De heilige Hiëronymus aan zijn schrijftafel.
Moderne kunst in Valetta

Picasso op Malta. Credits: www.guidememalta.com
In het voorjaar van 2018 staat het Paleis van de Grootmeester (Grandmaster’s Palace) in Valletta in het teken van moderne kunst. Ze exposeren een opmerkelijke collectie werken van twee grote Spaanse kunstenaars uit de 20e eeuw: Pablo Picasso (een van mijn grote idolen) en Joan Miró.
De tentoonstelling bestaat uit een selectie van 100 etsen uit de Collection Suite Vollard die toebehoort aan Fundación Mapfre en 40 schilderijen van Miro die behoren tot de Espacio Miró in Madrid. De tentoonstelling heeft als titel: The Flesh and the Spirit en is te zien van 7 april tot 30 juni 2018.
Wij waren tien minuten te laat, waardoor we zelfs met support van onze pro-actieve gids niet meer naar binnen mochten. Volgende keer maar wat beter plannen en voorbereiden dus.
Valetta, een bijzondere mix van culturen
Zoals je hieronder kunt zien lopen in Valetta alle mogelijke stijlen door elkaar, wat de stad een bijzonder aantrekkelijke en dromerige sfeer geeft. Klik op de foto’s hieronder voor een grotere weergave.
[envira-gallery id=”1325″]
Vliegen naar Malta
Vanaf Schiphol vliegt luchtvaartmaatschappij Air Malta dagelijks naar Malta. De vlucht duurt exact drie uur. Gozo heeft geen eigen luchthaven. Om daar te komen kun je de veerboot nemen (€ 4,65 voor een retour), de tocht duurt twintig minuten. Een sneller alternatief is een helikoptervlucht, deze kost € 390 per persoon. Wij namen de boot.
En nu naar Gozo!
Na deze middag in Valetta namen we in de vroege avond de boot naar onze eigenlijke bestemming: Gozo. Alle verhalen over onze outdoor activiteiten (hiken, mountainbiken en kajakken) lees je op www.mountainreporters.com
Meer informatie over Malta vind je op www.visitmalta.com/nl